Било е може би краят на 1986 г., когато легендарната първа директорка

...
Било е може би краят на 1986 г., когато легендарната първа директорка
Коментари Харесай

Нашата полиция ни пази

Било е може би краят на 1986 година, когато именитата първа директорка на НГДЕК Гергина Тончева сподели в ефира на " Всяка неделя ": " Горко на страна, в която полицаите получават повече от учителите ". 

Тончева към този момент от 10 години не е шеф и гимназията за антични езици е позагубила от блясъка си. Тя едва ли би се изненадала (а може би пък се е изненадала неприятно от липсата на еволюция!), по този начин както и ние не се изненадваме, че над три десетилетия по-късно ситуацията е sans changement. Все пак по върховете на страната не от вчера доминират ученици на Висшия институт на Министерство на вътрешните работи.

Но днес няма да приказваме за учителите, въпреки че те също отнесоха и носят несъответстващите институционални ограничения по време на изключително състояние, принудени да влязат " в крайник с времето " и на коляно да организират цифрово образование. 

Че към момента сме страна, в която полицаите - пардон, към този момент служители на реда - получават повече, в тази ситуация от лекарите, пролича и по време на пандемията. Прословутите 1000 лв., отпуснати от бюджета за медиците на първа линия, се оказаха

 

подхвърлени трохи

 

Към момента едвам 3700 медицински лица са получили в допълнение заплащане, макар че изложените на срещи с вируса в лечебните заведения, Спешната помощ и РЗИ са доста повече. Че са изложени, ясно проличава и по числата - лекарската колегия към този момент даде две жертви от COVID-19, четиридесет са инфектираните във видинската регионална болница, 48 - в " Пирогов ". Има и в други градове и лечебни заведения. Разбира се, всеобщи проби няма и за тях. 

За сметка на това има към 100 и двайсет критерия тип " иглени уши " да заслужиш подаянието. Най-важното е, че те не се дават на доктор, а на брой болен от ковид. Медици от други отделения, които дават наряди на триаж, не получават пари. Или сестри от шокова зала, които в никакъв случай не знаят с какво тъкмо е пациентът в ръцете им. В случай че дотук атмосферата не ви се коства задоволително минирана - сумите се разпределят от шефовете на лечебните заведения по тяхно убеждение. Вместо да подтикват, тези пари доведоха до кавги и разделяне, сигнализират от съсловието.

Тук не става дума за това дали част от медицинските специалисти у нас са алчни, корумпирани или пък арогантни с пациентите. Това са други систематични проблеми, за които отрасловото министерство от години си затваря очите - по този начин както с широко затворени очи разписа плана за градеж на нова детска болница върху една нефункционална и рискова 40-годишна съборетина. Иде реч за поддръжка на хора, които са изложени на явен риск - и които са основният капитал на страната в съпротивата против най-опасната зараза на последните 100 години.

 

Капитал, който се топи като лански сняг 

 

В същото време 16 500 служители на реда, спешните отговорности на някои от които се изчерпваха с това да се разхождат в парковете (единствени в страната с това извънредно право!), да опъват ограничаващи ленти и да вършат учтиви - или не чак дотам - забележки на жителите, абсолютно получиха в сметките си по 650 лв.. Не недооценявам труда на служителя на реда, изключително в изискванията на изключително състояние. Но това не е тъкмо първа линия. За него няма на практика риск, съпоставим с този на лекаря. Но има пари - без условности, без разделяне и насъскване на едни против други в гилдията. 

Има и освен това - едно от най-големите пера в бюджета за изключителни разноски около коронавирусната рецесия (почти 330 милиона лева) е планувано за стимулиране на изключителния труд на служители на реда и военни. Това значи, че ще бъдат раздадени още много средства в тази посока, тъй като дотук изплатените на служителите на реда еднократни награди са към 10 милиона лв.. С плануванаъа сума наподобява предстои направо

 

мятане на пачки над жълтите павета

 

" Материално виновните лица " в кабинета дават всичко от себе си в тази рецесия, с цел да надминат и личните си върхове по гьонсуратлък. Да оставим маргиналите, културата и техните дребни естетски несгоди: бюджетът е обновен с милиарди, а ти се циганиш за 2-3 милиона лв. за няколко хиляди медицински експерти, които в случай че не измрат от ковид, ще си вдигнат шапката и ще потърсят шанса си зад граница, където от дълго време трудът им е по-добре оценен.

Защото както преди няколко дни сподели в изявление инфекционистът доктор Валери Велев - " Всяка вечер чувам за депутати, известни с това, че не вървят на работа и са притежатели на малките екрани, по какъв начин подаряват респиратори. Искам да видя

 

по какъв начин ще купят и дарят медици "

 

От статистиката у нас виждаме, че системата разполага с повече кревати, а към този момент и респиратори, от нужното. Не разполага обаче с задоволително лекари и сестри, изключително високоспециализирани фрагменти - анестезиолози, инфекционисти, молекулярни биолози и вирусолози, каквито са нужни за борбата с ковид. Да не приказваме за непрекъснатия недостиг на хора в Спешната помощ или в общинските лечебни заведения.

Още по-зле е в този момент, когато медици масово се заразяват и разболяват от ковид, оголвайки така и така рехавия фронт. Огнищата в болници не са дело на " диванната войска ", която си върви на село за Великден, а персонална виновност на институциите, които за два месеца карантина не съумяха да приготвят и обезпечават съоръжение, персонални защитни средства и релативно допустими условия за работа на медицинския личен състав. 

За ръководещите очевидно това не е проблем, стига да има служби, които да обезпечат с униформата и престижа си единствените ограничения, взети у нас за битка с епидемията - полицейските. Сега те малко по малко падат, таман когато в България блестящо са се разгорели няколко огнища на болест - защото апокалипсис или не, би трябвало да се мисли за изборите следващата година - и на жителите не им остава друго, с изключение на оптимистично да си припяват  " Нашата полиция ни пази ", и да четат в поощрените с 60/40 проправителствени медии агиографии за възпитаниците на школата в Симеоново. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР